Η ξηρά δόμηση είναι ένα ευρέως διαδεμονένο σύστημα δόμησης καθώς τα συστήματα δόμησης με βάση το γύψο προσφέρουν την απόλυτη αρχιτεκτονική ελευθερία καθώς και μια νέα διάσταση στον εσωτερικό σχεδιασμό χώρων.
Αποτελεί μια σύγχρονη τεχνολογία στο πεδίο των κατασκευών, η οποία σταδιακά αντικαθιστά τη δόμηση με βαριά διαχωριστικά και οροφές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα προϊόντα και τα συστήματα ξηράς δόμησης βρίσκουν εφαρμογές σε κατασκευές με αυξημένες απαιτήσεις ως προς το σχεδιασμό, τις φυσικές ιδιότητες των κτηρίων και την αισθητική καθώς και σε εφαρμογές όπως π.χ. μη φέροντα διαχωριστικά, επενδύσεις, οροφές, δάπεδα, προσόψεις κλπ.
Η ξηρά δόμηση χρησιμοποιείται σε χώρους που συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα και που μέσα σε αυτούς κατοικούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, μορφωνόμαστε και επενδύουμε σε χρήμα και σε χρόνο. Αυτοί οι χώροι αποτελούν τα κύρια πεδία εφαρμογής της ξηράς δόμησης. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε κάποιους χώρους που μπορούμε να κατασκευάσουμε με την βοήθεια της ξηράς δόμησης:
Οι θερμοπροσόψεις εφαρμόζονται πάνω σε τούβλο ή τοιχοποιία ξηρής δόμησης και διαθέτουν ποικιλία έγχρωμων σπατουλαριστών σοβάδων.
Το κόστος εφαρμογής του συστήματος που αποτελείται από διογκωμένη πολυστερίνη, βασικό επίχρισμα με ειδικό πλέγμα και έγχρωμο σοβά αποσβένεται σε λιγότερο από μια πενταετία από την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση – ψύξη του κτιρίου.
Επιπλέον οι όψεις του κτιρίου στεγανοποιούνται πλήρως και ο φέροντας οργανισμός προστατεύεται από τις θερμικές καταπονήσεις.
Το κτίριο αποκτά νέα λάμψη και υφή με ακρυλικά, έγχρωμα επιχρίσματα και μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Με την εφαρμογή ενός συστήματος για τη μόνωση ταράτσας και τοίχου και την τοποθέτηση των κατάλληλων θερμομονωτικών υλικών (πολυστερίνη, υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας, κ.α.) επιτυγχάνουμε την μέγιστη δυνατή επιβράδυνση της ροής θερμότητας μεταξύ των σωμάτων που θέλουμε να προστατέψουμε. Ο άμεσος στόχος δηλαδή είναι η διατήρηση της θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού κατά την περίοδο του χειμώνα και η παρεμπόδιση εισροής θερμότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα θερμομονωτικά αυτά υλικά, τα οποία όσο μικρότερο συντελεστέχουν τόσο αποδοτικότερα είναι, οφείλουν την ιδιότητα της αυξημένης θερμικής αντίστασης που παρουσιάζουν, στον αέρα που υπάρχει εγκλωβισμένος στο εσωτερικό τους, είτε σε πορώδεις κυψέλες, είτε ανάμεσα στις ίνες τους. Ο αέρας χαρακτηρίζεται ως κακός αγωγός της θερμότητας, καθώς έχει χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ. Η πολύ μικρή μάζα του (λόγω της μικρής του πυκνότητας) ελαχιστοποιεί τη μεταφορά θερμότητας με αγωγή και συναγωγή.
Όσον αφορά τη θερμική του αγωγιμότητα και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα ενός θερμομονωτικού υλικού, εκτός από τη χημική του σύσταση και ποιότητα, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην υγρασία, καθώς το νερό και ο πάγος έχουν περίπου 24 και 92 φορές, αντίστοιχα, μεγαλύτερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ από τον αέρα. Κατά συνέπεια ακόμα και μικρή αύξηση της παρουσίας υγρασίας στο εσωτερικό των υλικών μπορεί να προκαλέσει και αύξηση του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, καθώς το εγκλωβισμένο νερό, καταλαμβάνει τη θέση του αέρα.
Η προστασία από τον τρίτο μηχανισμό μεταφοράς της θερμότητας μέσω της θερμικής ακτινοβολίας, επιτυγχάνεται σε μέγιστο βαθμό με τη χρήση και επίστρωση μονωτικών υλικών τόσο στην ταράτσα, όσο και στους τοίχους ενός κτιρίου. Ψυχρά ονομάζονται τα υλικά που χαρακτηρίζονται από υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία και υψηλό συντελεστή εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας. Εξαιτίας των συγκεκριμένων ιδιοτήτων τους, απορροφούν μικρότερη ηλιακή ακτινοβολία και αποβάλλουν ευκολότερα τη θερμότητα με αποτέλεσμα να εισέρχεται στο κτίριο λιγότερη θερμότητα κατά την περίοδο δροσισμού.
Η ποσότητα και το πάχος της μόνωσης που θα χρειαστεί εξαρτάται από το κλίμα, τον τύπο του συστήματος θέρμανσης και ψύξης και την τοποθεσία του σπιτιού που σκοπεύετε να μονώσετε. Επίσης, να θυμάστε ότι η στεγανοποίηση και ο έλεγχος της υγρασίας είναι σημαντικοί παράγοντες για την ενεργειακή απόδοση, την υγεία και την άνεση.
Οι οικοδομικές κατασκευές πρέπει να γίνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο ώστε να αποτρέπεται η πρόκληση και η μετάδοση της φωτιάς και του καπνού αλλά και να δίνεται η δυνατότητα σβέσης της και διάσωσης των ανθρώπων στην περίπτωση που θα προκληθεί πυρκαγιά.
Τα προϊόντα με βάση το γύψο είναι ανόργανα, άκαυστα δομικά προϊόντα, παραδοσιακά κατάλληλα για χρήση σε εφαρμογές με απαιτήσεις πυραντοχής.
Ο γύψος περιέχει 20% κρυσταλλικό νερό, το οποίο στην περίπτωση πυρκαγιάς εξατμίζεται. Ο ατμός που δημιουργείται μεταξύ του δομικού στοιχείου από γύψο και της φωτιάς καθυστερεί την πρόοδο της καύσης.
Η διάδοση του ήχου σε αυτά γίνεται είτε μέσω του αέρα είτε μέσω των δομικών στοιχείων (π.χ. λόγω κρούσης). Σε περιοχές όπου οι βιομηχανίες ή ορισμένοι χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες ζώνες, είναι αναγκαία η επέμβαση για τη μείωση της ενόχλησης από την παρουσία υψηλής στάθμης θορύβου. Υπάρχουν δύο μέθοδοι προστασίας για παρόμοιες καταστάσεις: η πρώτη προβλέπει την τοποθέτηση σε κάθε κατοικία μιας κατάλληλης ηχομόνωσης, την οποία θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως ένα είδος "ηχομονωτικού περιβλήματος" γύρω από όλη την κατοικία (τοίχους και οροφές), ενώ η δεύτερη αφορά την κάλυψη των πηγών θορύβου και συνεπώς των κτιρίων εντός των οποίων παράγεται και εν συνεχεία εξαπλώνεται ο θόρυβος. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις στις οποίες ο θόρυβος προέρχεται από διπλανά διαμερίσματα, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χρησιμοποιώντας μονωτικό υλικό σε μεσοτοιχίες και δάπεδα. Η εξασθένηση του θορύβου που προέρχεται από το εξωτερικό - είτε μέσω των τοίχων είτε μέσω της οροφής - μπορεί αντιθέτως να επιτευχθεί μονώνοντας το σκελετό της κατοικίας στη φάση της κατασκευής ή, σε περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων, στις φάσεις της ανακαίνισης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ηχομόνωση δεν παρέχεται μόνο από τα στοιχεία που αποτελούν το άμεσο περίβλημα του χώρου αλλά και από τα πλευρικά στοιχεία, όπως οι κοντινοί τοίχοι και η συνέχεια των δαπέδων και οροφών, μέσω των οποίων ο ήχος διαδίδεται με τη μορφή διαμήκη κυμάτων. Έτσι, τα στοιχεία του άμεσου περιβλήματος χώρων παρέχουν αποτελεσματική ηχομόνωση πάντοτε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα πλευρικά στοιχεία.